Begrippen & Definities

Binnenvering
Een matras met binnenvering is een matras die een kern van metalen veren bezit. Deze kern van veren bestaat uit één geheel. De bovenkant en de onderkant van de kern wordt afgedekt met comfortlagen zoals HR schuim, katoen, latex, wol, paardenhaar, enzovoorts.
Bonell
De Bonell- ofwel Biconische veer is een veer die aan alle twee de uiteinden een grotere circel vormt dan in het midden en heeft een zandlopervorm. Door een progressieve weerstand zal deze vering bij hogere belasting van de veer een hogere weerstand krijgen.
Boxspring
Comfortabel verend en ventilerend bed of slaapsysteem. De boxspring komt veel voor in hotels, vandaar dat de boxspring ook wel eens “hotelbed” wordt genoemd. Een boxspring bevat een matras met verenkern die extra ventileert. De binnenkant van de matras is afgedekt met schuim. Een boxspring heeft een vochtregulerende en ventilerende werking. Daarnaast zijn het duurzame matrassen die zich optimaal afstemmen op de contouren van het lichaam en het gewicht van het lichaam optimaal verdeelt.
Comfortzones
De kern in pocketveermatrassen is vaak opgedeeld in comfortzones. Deze comfortzones verschillen in hardheid door de toepassing van verschillende draaddiktes.
Hoofdbord
Het hoofdbord van een boxspring is het hoofdeinde en is vaak bekleed met een zacht materiaal. Het hoofdbord geeft extra ondersteuning aan de rug wanneer er rechtop in de boxspring wordt gezeten.
Koudschuim
Een type polyurethaanschuim, ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd, wat wil zeggen: schuim met een hoge veerkracht. Koudschuim heeft een ietswat onregelmatige en open celstructuur, wat als gevolg heeft dat het materiaal zeer goed ademt en vocht afvoert. Bij koudschuim vindt geen kuilvorming plaats, is zeer comfortabel en heeft een lange levensduur.
Pocketveermatras
Pocketveermatrassen bestaan uit een kern van meerdere metalen veren met 5 of 7 slagen, waarbij iedere veer verpakt is in een zakje van zacht materiaal. De kern is vaak opgedeeld in comfortzones met verschillende hardheid door toepassing van verschillende draaddiktes. De veren in een pocketveermatras fucntioneren afzonderlijk van elkaar, waardoor het comfort sterk wordt verbeterd. Dit matras past zich makkelijk aan aan de contouren van het lichaam. Pocketveermatrassen ventileren beter dan andere types matrassen.
Pocketvering
Pocketvering bestaat uit meerdere metalen veren met 5 of 7 slagen, waarbij iedere veer verpakt is in een zakje van zacht materiaal. Pocketvering behoudt de veerkracht doordat de veren vaak thermisch zijn gehard.
Spaanplaat
Spaanplaat is samengesteld uit zaagsel, kleine stukjes hout (spaanders) en een bindmiddel, zoals kunsthars.
Splittopper
Een splittopper is een topper die bij het hoofdeinde is gespleten in twee delen. Hierdoor wordt het mogelijk om de twee delen separaat in hoogte te verstellen. De splittopper zien we vaak terug in elektrisch verstelbare tweepersoons bedden.
Structuurstof
Structuurstof is een materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de afwerking van de buitenkant van boxsprings, bijvoorbeeld aan weerszijden van de boxspring en het hoofdbord. Op deze manier zorgt de structuurstof voor een mooie afwerking van het geheel.
Tencelbekleding
Tencel is de merknaam van een natuurlijke kunstvezel die zacht en sterk is. tencel wordt op een duurzame manier geproduceerd en heeft de oorsprong in eucalyptusbomen.
Topper
Een topper is een ander woord voor “oplegmatras” De topper wordt boven op de matras gelegd en bestaat uit een kern en een hoes. De topper kan uit verschillende materialen bestaan zoals HR schuim, zachte latex of visco-elastisch schuim. Een topper zorgt voor extra comfort en verlengt de levensduur van de matras.
Traagschuim
Traagschuim is een visco-elastisch polyurethaanschuim wat zachter wordt door warmte. Door de lichaamswarmte vormt het traagschuim zich naar de contouren van het lichaam, waardoor het gewicht beter verdeeld wordt en een groter slaapcomfort wordt bereikt. Traagschuim zorgt daarnaast voor een betere bloedcirculatie.
Boxspringbeugel
Een boxspringbeugel wordt vaak aan de achterzijde van de boxspring om het matras en de onderkant van het bed heen geklemd. De beugel heeft als doel het matras op zijn plaats te houden. Een beugel is vooral belangrijk als er geen voetbord wordt gebruikt.
Hocker
Een hocker is een soort poef, die in combinatie met boxsprings vaak als nachtkastje wordt gebruikt. Ze zijn meestal voorzien van dezelfde bekleding als het bed, en soms zijn ze met glas afgedekt, zodat je er makkelijk dingen op kwijt kunt.
Voorzetbank
Een hocker is een soort poef, die in combinatie met boxsprings vaak als nachtkastje wordt gebruikt. Ze zijn meestal voorzien van dezelfde bekleding als het bed, en soms zijn ze met glas afgedekt, zodat je er makkelijk dingen op kwijt kunt.
H-topper
Een hocker is een soort poef, die in combinatie met boxsprings vaak als nachtkastje wordt gebruikt. Ze zijn meestal voorzien van dezelfde bekleding als het bed, en soms zijn ze met glas afgedekt, zodat je er makkelijk dingen op kwijt kunt.