De samenstelling van een boxspring

Veel mensen kiezen boxsprings vanwege hun strakke uitstraling. Het ontwerp is simpel en je ligt tegelijk heel lekker, maar er komt veel bij kijken om dit resultaat te bewerkstelligen. Ook aan de binnenkant gebeurt er heel wat, want je ligt niet zomaar zo comfortabel.

De binnenkant van een boxspring

Aan de binnenkant van het onderstel vind je één van de meeste essentiële onderdelen: de binnenvering, die zich centraal in het matras bevindt. Dit is een kern van soms wel honderden metalen veren, die wordt afgedekt met een comfortabele beschermlaag van bijvoorbeeld paardenhaar of wol.

De rest van het binnenstel bestaat uit veel holle ruimte, wat zorgt voor een goede ventilatie. Ook kun je hier een deel van het mechaniek vinden bij elektrische boxsprings.

De buitenkant van een boxspring

Het onderstel van een boxspring is aan de buitenkant altijd voorzien van bekleding. Vaak wordt hiervoor mooie en duurzame structuurstof gebruikt. Deze kan ook worden aangebracht op de topper topper of splittopper (bij elektrische boxsprings), het oplegmatras dat zorgt voor extra comfort. Vaak wordt dan dezelfde kleur gebruikt, voor een mooi geheel.

Het oplegmatras kan aan de binnenkant bestaan uit verschillende soorten schuim. Bijvoorbeeld traagschuim, dat reageert op lichaamswarmte, en zich daardoor vormt naar je lichaam. Maar ook koudschuim is mogelijk. Dit heeft een hogere veerkracht, geen kuilvorming en is soms zelfs vlamwerend. Een pocketveermatras heeft een kern van 5 of 7 slagen, die ieder apart verpakt zijn. Deze veren werken individueel, en verbeteren daarmee sterk het comfort.

Ten slotte zijn veel boxsprings voorzien van een hoofdbord. Vaak zijn deze bekleed met een zacht materiaal. Een hoofdbord is erg comfortabel als je voor het slapen nog even rechtop wilt zitten.

Toe aan een boxspring voor jezelf? Bekijk dan ons overzicht van de beste online boxspring winkels!