Hoe kies je de juiste matras?

Matras kopenHet kan soms nogal lastig zijn om een goede matras te kiezen. Het is belangrijk om te weten dat de basis waar een matras op rust en de matras zelf goed samen moeten gaan. Zo zitten er verschillen in matrassen die het beste passen op een lattenbodem, spiraal of boxspring.

Lattenbodem

Bij het kiezen van een matras die op een lattenbodem rust is een soepel uitvoegend schuimmatras. Matrassen van natuurlatex (met >85% natuurlatex) hebben daarnaast ook een goede vochthuishouding. Let hierbij echter op dat er vaak al over natuurlatex wordt gesproken wanneer er slechts 40% natuurlatex in de matras is verwerkt.

Boxspring

In principe kunnen er veel soorten matrassen worden gebruikt in combinatie met een boxspring. Let hierbij wel goed op een goede vochtdoorlatendheid van de matras. Bij pocketveermatrassen doet u er goed aan om de afdeklagen goed te bekijken.

Spiraal

Bij een spiraal ondergrond is een pocketvering- of binnenvering matras meestal de betere keuze. Pocketveer geeft over het algemeen meer tegendruk. Een spiraalbodem heeft vaak een zeer goede vochtafvoer, maar verliest het van de boxspring door een gebrek aan zones.

In combinatie met een boxspring wordt aangeraden om te kiezen voor een pocketveermatras, maar een natuurlatexmatras van meer dan 85% kan ook een uitstekend alternatief zijn.

Hardheid

Veel matrassen bevatten zones (vaak 3, 5 of 7 zones) met ieder een aparte hardheid. Het is lastig om op een concrete manier een aanbeveling te doen over welke hardheid van een matras voor u geschikt is. Dit zult u altijd moeten zien in combinatie met de boxspring die u aanschaft en de ondervering die hierbij hoort. Wel kunt u uiteraard een inschatting doen aan de hand van lichaamspostuur en persoonlijke voorkeur. Wanneer u een zwaarder gewicht heeft dan gemiddeld is het overigens niet per definitie aanbevolen om een stuggere matras aan te schaffen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat zwaardere personen meer baat hebben bij een soepelere matras.

Zones

Zones in een matras zorgen voor een natuurlijke en en comfortabele verdeling van het lichaam over het matras. Zo is de schouderzone bijvoorbeeld soepeler dan de taillezone. Er zijn matrassen beschikbaar met 3, 5 of 7 zones. Deze zones zijn op een gespiegelde manier in het matras verwerkt, waardoor de matras in alle richtingen gebruikt kan worden. In sommige gevallen kan een matras met 7 zones een betere ondersteuning geven dan een matras met 5 zones, maar dit is zeer afhankelijk van lichaamsbouw en postuur.