Wat is een boxspring?

Uitleggen wat een boxspring is, begint met een kleine correctie van een veelgemaakte fout. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een boxspring namelijk alleen een bedbodem. Voor het benoemen van een volledig bed inclusief matras en eventueel topmatras, wordt de term boxspring-combinatie gebruikt. In de volksmond wordt de term boxspring echter ook gewoon voor het hele bed gebruikt.

Kenmerkende eigenschappen

Een boxspring is dus een bed, maar dan wel met een aantal kenmerkende eigenschappen. Dit type bed is net wat hoger dan reguliere bedden, wat voor veel mensen al een belangrijk voordeel is ten opzichte van een standaard bed.
De naam verraadt al hoe de binnenkant van de bodem er ongeveer uit ziet. Dat is namelijk een ‘box met springs’, oftewel een bakconstructie van metaal of hout, met daarin een binnenvering. Dit alles wordt aan de binnenkant afgedekt met een laag schuim.

Eigenlijk is de bodem al gelijk een volwaardig matras, maar daar kan nog een topmatras – ook wel topper genoemd – bovenop komen voor extra comfort. Ook zijn boxsprings uit te breiden met hoofd- en voetborden. Door de unieke constructie biedt de bodem van zichzelf al veel comfort. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld, wat door veel mensen als zeer prettig wordt ervaren.

Een boxspring heeft van binnen een flinke holle ruimte. Daardoor wordt het matras doorlopend goed geventileerd, en hierdoor gaat een boxspring in de regel langer mee dan een normaal bed.

Duurzaamheid en comfort

De populaire combinatie van duurzaamheid en comfort, heeft ervoor gezorgd dat boxsprings niet alleen meer in hotels te vinden zijn, maar ook bij steeds meer mensen thuis in de slaapkamer.

Door de toegenomen populariteit, is er een groot aanbod van verschillende types en varianten boxsprings. Meer weten? Neem dan eens een kijkje in ons boxsprings overzicht.